9 November 2010

S.k. "hög"

De senaste månaderna har jag mer eller mindre drunknat i pappersarbete av olika slag. Väldigt många tidningsurklipp, räkningar, brev, post it-lappar och andra dokument har det blivit. Självfallet behöver dokument sorteras, arkiveras och förvaras på något vis. Då har jag gjort det lite vågade valet att organisera dessa i en s.k. "hög" på golvet en bit från skrivbordet. Tidigare arbetade jag med ett sånt här "högsystem" uteslutande på skrivbordet, men i och med "det papperslösa samhällets" genombrott har antalet papper och andra viktigheter skjutit i höjden vilket nödvändiggjort en omstrukturering. En stor del av "högen" har därför av nödvändighet omplacerats till golvet. Den s.k. "högen" tar i dagsläget upp c:a en kvadratmeter på golvet i direkt anslutning till skrivbordet och fyra s.k. "sub-högar" täcker omkring av 80% av skrivbordets arbetsyta.

Den s.k. "högen" är ett mycket innovativt och praktiskt sätt att förvara saker i allmänhet, och papper i synnerhet. "Högen" fungerar på så vis att när nya dokument (etc.) tillkommer placeras de i anslutning till de andra dokumenten i "högen". Om möjligt kan man använda en staplingsteknik, annars duger det bra att lägga någonstans i närheten av "huvudhögen". Vid behov kan också ovan nämnda "sub-högar" anordnas, t.ex. för en diger samling Konsum-kvitton eller socialistisk press.

När man behöver ha tag i något är det bara att börja riva i "högen" och gräva fram det man söker. Detta leder generellt till att "högen" så att säga "flyter ut" och tar upp en allt större golvyta. Men då visar sig en av "högens" verkliga fördelar: det s.k. "högsystemet" är mycket praktiskt att använda sig av eftersom det gör det löjligt enkelt att samla ihop de utspridda dokumenten! Det går kort och gott till så att man "krattar" ihop dem, med exempelvis en fot eller två, i en lite mindre "hög" igen.

När det kommer till städning och renhållning är det också väldigt simpelt. Man dammsuger helt enkelt runt "högsystemet". Har damm ansamlats uppe på "högen" går det bra att dammsuga lite försiktigt "i luften" ovanför, så får man upp det värsta.

Jag rekommenderar varmt den s.k. "högen" till andra med intresse av att sortera och arkivera på ett mer effektivt sätt, och det är min förhoppning att dessa tips och råd skall vara till stor nytta!

No comments:

Post a Comment