27 December 2010

Nepotism i filmfabriken

Jag spyr. Och det beror inte på vinterkräksjukan.

Det finns få människor som irriterar mig mer än äkta paret Helena Bergström och Colin Nutley, och för någon vecka sedan gick mr Nutleys fantasifullt döpta film Änglagård 3 upp på bio. I vanlig ordning syns fru Bergström i huvudrollen, men nytt för den här gånger är att också att femtonåriga dottern Molly har en stor roll, som - trumvirvel! - sin mors dotter.

Hela stan pryds av reklamaffischer för denna film och självklart är förhoppningen att vi - verklighetens folk - skall välja att gå och se just den filmen i mellandagarna. Och det är säkert en trevlig rulle och säkert får man vad man betalat för; lite svensk landsbygd, klassiskt bergströmskt överspel med gråtattacker och skrattdito, en tydlig story där vi vet vem som är ond och vem som är god, och troligen en rejäl titt på Helenas tuttar också. Detta är nämligen standard i Colin Nutleys filmer.

Och det kunde vara fint och bra så. Jag kunde skita i resten. De kunde få ha sin svenniga film ifred och jag kunde sitta och vara svår i ensamhet hemma på min kammare. Men nu kan jag inte det, inte så länge denna av svågerpolitik karakteriserade filmfamilj åtnjuter otillbörligt stort ekonomiskt stöd från Svenska filminstitutet (SFI). För det gör de minsann! Denna film tilldelades exempelvis 9 miljoner kronor. Det är astronomiska summor, särskilt om man betänker att SFI under 2009 delade ut totalt 35 miljoner kronor i filmstöd.

Colin Nutley kammade alltså hem över en fjärdedel av det totala filmstödet 2009, och jag bara undrar varför denna människa gång på gång får ekonomiskt stöd från SFI till sina medelmåttiga standardfilmer. Det måste ju finnas så många som är i så mycket större behov av pengarna, och som gjort sig mer förtjänta. Varför stöjda någon så menlös, som ändå lär dra in en massa pengar på egen hand? Kunde vi inte få en mer levande filmsektor i Sverige om vi istället satsade på lite mer spännande grejer? Det behöver inte nödvändigtvis vara supernischad alternativfilm, bara någonting annat än de vanliga gamla gubbarna (här kan man passa på att nämna att filmen Jägarna 2, som regisseras av Kjell Sundvall, fick 6 miljoner kronor tidigare i år - som sagt: gubbvälde!).

I maj 2009 fick en film som regisseras av en kvinna i alla fall 7 miljoner kronor i SFI-stöd. Och det var ju trevligt. Dessvärre råkar denna kvinna heta Helena Bergström, och som producent anges förstås lilla Colin-gubben. (Jajamän, denna familj är en veritabel filmindustri. Om de bara ynglade av sig lite mer kunde de skapa sig en egen studio och ta upp kampen med de stora filmjättarna.) Om man sett vad Helena Bergström klämt ur sig från regissörsstolen tidigare undrar man lätt hur hon kan få ett öre. Har filmkonsulenterna (de kallas så, de två personer som beslutar om vilka långfilmsproduktioner som skall få ekonomiskt stöd) på SFI sett någon film hon regisserat? Det kan de väl ändå inte ha gjort? Jag har sett en. Den var usel. Pinsamt usel. Ja, sådär så att man nästan fick plocka fram skämskudden. Storyn var tunnare än vatten och klichéerna haglade. Dramaturgin var så enormt amerikaniserad att det blev rent löjligt.

Men oavsett hur störd jag blir av hur filmfabriken Bergström/Nutley alltid gynnas av SFI:s filmkonsulenter i utdelandet av ekonomiskt stöd är det mest irriterande ändå nepotismen som råder vid rollbesättandet. De senaste 20 åren har Colin Nutley inte gjort en enda film där han inte castat sin fru i huvudrollen. Och i varje film är hon likadan. Hon är alltid den som är lite bättre, lite mer framåt och lite snyggare. Och så måste hon alltid vara lite naken också: Helena Bergströms bröst får man med i det vanliga biljettpriset!

Och nu då: nu har han satt sin dotter i en av huvudrollerna i sin nya film. Rent instinktivt framstår det ju onekligen som att Änglagård 3 producerats bara för Colins eget taskmäteri, som ett medel för promotandet av klanen Bergström-Nutley. Nej fy fan, säger jag. Eller kan det vara så illa att han inte kan hitta några andra kompetenta skådespelare än sin fru och sin avkomma? Det måste ju begränsa honom lite, tänker jag. Och det är såklart därför filmerna inte blir så bra. Stackarn.

Och så spyr jag lite mer.

1 comment: